Syropy na odporność – z czego mogą powstać?
Naturalna odporność organizmu to skarb, o który warto zadbać – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak to zrobić? Walka ze stresem i zdrowa dieta to podstawa, warto jednak pamiętać o tak ważnym wsparciu, jak syropy na odporność.
Jakie syropy można przygotować, by skuteczniej chronić się przed infekcjami?
Wielką popularnością cieszą się te syropy na odporność, które można dodać do herbaty – szerzej ich działanie opisali już redaktorzy portalu https://prowitaminy.pl/. W ich gronie wyróżnia się syrop z malin, który nie tylko poprawia smak herbaty, ale też skutecznie wspiera naturalną odporność organizmu. W walce z uciążliwymi objawami przeziębienia i grupy pomogą takie syropy, jak syrop z cebuli. Świetnie sprawdza się on jako naturalny lek na kaszel, który przy okazji poprawia pracę przewodu pokarmowego i wspiera układ krwionośny. Kto chce wzmocnić odporność organizmu i uporać się z kaszlem, a nie lubi smaku cebuli, ten może postawić na syrop z marchwi połączonej z sokiem malinowym i imbirem. Takie zestawienie może zdziałać cuda i sprawić, że problemy z przeziębieniem i grypą szybko znikną. W walce z wirusami i bakteriami pomocny będzie syrop z goździków, często stosowany jako naturalny lek na problemy z górnymi drogami oddechowymi. Przy kaszlu pomocny może się też okazać syrop z babki lancetowatej, który zwalcza nie tylko bakterie i wirusy, ale i stany zapalne. Nie można też zapominać o leczniczej mocy tymianku – rośliny leczniczej, która jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przygotowany z niej syrop to nie tylko naturalny lek na kaszel, ale i świetne wsparcie dla każdego, kto chce szybko i skutecznie wzmocnić odporność organizmu.